Så blev det jul – og hos os er der mange, mange gaver under træet! Ikke store gaver, men mange! Overflod, overskud – eller hvad handler det egentlig om? Billeder af gave-orgiet har afstedkommet mange kommentarer fra vennerne: “Aldrig set så mange gaver på én gang” osv… Det fik mig til at tænke! HVORFOR mange gaver er vigtigt for mig til jul? Uden ret mange penge på lommen? 

Danskerne har igen i år slået rekord for julegave-indkøb – vi taler om milliard-klassen… Men jeg er slet slet ikke i nærheden af milliard-klassen(!).

Svaret ligger, tror jeg, som så meget andet – i barndommen. Da jeg var barn, var vi fattige – som i fattige! På trods af en kærlig familie men med en enlig mor med to børn (det var sjældent i 1960’erne – og der var INGEN økonomisk hjælp af hente dengang), var pengene meget meget små.

Tit har jeg været med inde og “stampe” min mors smykker, fået åbnet telefonen igen ved som meget ung selv at tage toget ind og åbne den igen i Telefonhuset i Nørregade – og sågar taget imod stævninger fra fogeden et par gange! Det var ikke flovt – sådan var det bare! Der var ingen penge!

MEN når det blev jul, skulle der den ene gang om året være fest. Og mange gaver! Det var årsfesten i en dejlig families skød, og festen var en lang aften med musik, sang – og gaveudpakning i mange timer! Det, der ikke var råd til hele året igennem, SKULLE der være råd til i julen. Ikke dyre gaver – men mange! Så jul med stor barnlig, glad forventning, spænding i maven (så man dårligt kunne sove lillejuleaften) og nærmest lykkelig – det var årets højdepunkt. Og i dag – tja – kæresten og mine drenge skælder lidt ud over “overflod” og “det er samværet juleaften, der er vigtigt” osv. Det er det nære samvær, der tæller mest i julen, men lur mig, om ikke de tre i det skjulte, som jeg som barn, alligevel også glæder sig over de mange, små pakker:-) Glædelig jul derude….