Ensomhed – tosomhed – to varianter af ord med samme endelse. I Danmark er over 500.000 personer “singler” = alene. Nogle frivilligt – andre nødtvunget. Fælles for dem er ansvaret for selv at kunne/skulle klare hverdagens ulidelige lethed. Uden sikkerhedsnet eller fælles, daglig kommunikation om problemer, udfordringer, oplevelser m.m. med en partner. Specielt de ikke-frivillige alene mennesker oplever dette ansvar som tungt – uden mulighed for at kunne “spille bold op ad” en partner. Fysisk nærvær er, at alle mennesker har brug for at blive holdt af – og blive holdt om! Det ligger grundlæggende i vores natur!

Her i landet er det paradoksalt nok de unge kvinder, der er de mest ensomme. Deres egne (og omverdenens) krav og forventninger til dem som ung kvinde af i dag – at skulle være i et parforhold, få en uddannelse m.m. får et trist ansigt af ensomhed, når de selv føler, at de ikke kan leve op til normer og standarder for deres aldersgruppe. De kommunikerer sjældent på SoMe og trækker sig mere og mere fra omverdenen. Oplever ensomhed og isolation.

De sociale mediers overfladiske “liv” påvirker os alle – like it or not – i retning af ensomheden. Hvor er de hyppige fysiske møder, festerne, samværet med vennerne, de lange samtaler i det omfang, man så i de tidligere generationer? Nu er det de hurtige sms’er, FB, Instagram, Snapshot osv., der tegner vores hverdagslivs sociale liv. De unge klarer det bedst – de er vokset op i tidsalderen med SoMe – ældre generationer kan have glæde af det i.f.m. f.eks. lange afstand til familie og venner – men oplever alligevel ikke, at det opfylder deres behov for fysisk nærvær og kontakt.

Nogle vil være uenig med mig i, at det ikke nødvendigvis er et usundt socialt liv at “leve” på SoMe – men fakta er, at danskerne er blandt dem i verden, som flittigst bruger de selv samme medier i hverdagen til at kommunikere med. Godt for nogle – skidt for mange.

Jeg mener, at de medier lægger afstand til nærværet med andre – til tale incl. kropssprog, mimik og øjenkontakt – og et vigtigt kram. Vi er fysiske skabninger, som har ønske og behov for fysisk kontakt og nærvær! På den måde rammer ensomheden i livet nemlig ikke så hårdt.
Diskussionen om ensomhed og de sociale medier ruller – hvad mener du?

Skriv et svar